fbpx

Το μάζεμα της ελιάς

olive harvest in Chamaloni Cottages

Στον τόπο μας το μάζεμα της ελιάς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Συνυφασμένο με το πέρας του φθινοπώρου, απαιτεί χρόνο, κόπο αλλά είναι για εμάς και μια γιορτή. Γιορτάζουμε και ευχαριστούμε τη γη μας  που μας προσφέρει αυτόν τον πολύτιμο καρπό ζωής. Η ελιά εξάλλου, είναι το βασικό παραχθέν προϊόν της Μεσσηνίας. Το μεσσηνιακό λάδι, κορωναίϊκης ποικιλίας και η ελιά Καλαμών πλούσια σε γεύση και θρεπτικότητα είναι γνωστά παγκοσμίως.

Όπως κάθε χρόνο λοιπόν, έτσι και φέτος, θα μαζευτούμε όλοι μια παρέα, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας και θα μαζέψουμε το λάδι της χρονιάς. Από το πρωί με ένα πλούσιο πρωινό με χειροποίητα βιολογικά προϊόντα από το κτήμα μας, με ένα διάλειμμα για κολατσιό στη σκιά των ελαιόδεντρων, μέχρι το απογευματάκι όπου θα μεταφέρουμε τη συγκομιδή της ημέρας στο βιολογικό ελαιοτριβείο για να βγει το λάδι, θα είμαστε εκεί χτενίζοντας και κλαδεύοντας τα ελαιόδεντρα, περνώντας τις ελιές από τη σίτα για να τις ξεχωρίσουμε από τα φύλλα και τα κλαδιά, βοηθώντας ο καθένας στο μέτρο που επιθυμεί και δύναται.

Μετά από μια κουραστική ημέρα ακολουθεί πάντα αυτό που όλοι περιμένουμε. Φρεσκομαγειρεμένο και παραδοσιακό φαγητό από τα χεράκια της Ευγενίας, κρασάκι από το βαρέλι του Λευτέρη και καλή παρέα.

Στην εμπειρία μας θα προστεθεί το μάζεμα της ελιάς Καλαμών και σεμινάριο του παραδοσιακού τρόπου παρασκευής της.

Σας προσκαλούμε λοιπόν να μοιραστείτε μαζί μας την αυθεντική εμπειρία της συγκομιδής της ελιάς, όπως τη ζούμε εδώ στη Μεσσηνία.