fbpx

Μεσσηνιακά προϊόντα

Traditionally-made tomato sauce for pasta

Ο Χαρίλαος Τρικούπης είχε πει κάποτε για τη μεσσηνιακή γη: «και ομπρέλες να φυτέψεις, θα καρποφορήσουν». Για πολλούς η γη της Επαγγελίας αφού σε αυτόν τον τόπο παράγονται τα πάντα. Τα μεσσηνιακά προϊόντα, από το πασίγνωστο λάδι της και τις ελιές Καλαμών μέχρι σύκα, σταφίδα, εσπεριδοειδή και κηπευτικά, αλλά και μεταξωτά μαντήλια, καπέλα, και κεραμικά στηρίζουν εδώ και χρόνια την οικονομία της.

Μαντήλι καλαματιανό

Το μετάξι, επί αιώνες σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν της περιοχής, συνέβαλε στην ευμάρεια της πόλης και στην ανάπτυξή της και συνδέθηκε από πολύ νωρίς με την νεώτερη ιστορία της. Ολόκληρο τον 19ο αι. λειτουργούσαν πολυάριθμες “φάμπρικες” μεταξιού στην πόλη και στα τέλη του 19ου αι. μόνο οι μοναχές της μονής του Αγ. Κων/νου και Ελένης είχαν υπό την επίβλέψή τους 100 μαθητευόμενες. Σήμερα, εκτός από τις μοναχές, την παράδοση στον τομέα αυτό εξακολουθεί να κρατά και η Βιοτεχνία Γκόνου με υπέροχα μεταξωτά άξια της φήμης της Καλαμάτας.(πηγή:http://discover-messinia.blogspot.gr/p/blog-page_10.html)

Ελιές Καλαμών (Προστασία Ονομασίας Προέλευσης)

Οι ξακουστές ελιές Καλαμών, ένα από τα διασημότερα μεσσηνιακά προϊόντα, οφείλουν την ξεχωριστή τους γεύση αλλά και την άριστη ποιότητά τους, στις πολύ καλές κλιματολογικές συνθήκες της μεσσηνιακής γης αλλά και στον ποιοτικό έλεγχο, στη συγκομιδή του καρπού με τα χέρια και στη σωστή άρδευση. Αποτελούν δε, βασικό είδος διατροφής τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις ξένες.

Ελαιόλαδο το Κορωνέικο

Ποιος μπορεί να αναφερθεί στη Μεσσηνία χωρίς να μιλήσει για το διάσημο ελαιόλαδό της. Πρόκειται για ένα φυσικό προιόν που μας χαρίζει η μεσσηνιακή γη, χωρίς βελτιωτικά και άλλα εκχυλίσματα. Παράγεται με μεράκι και κόπο αλλά και πείρα ώστε να μένουν αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά του, η ελαφριά του γεύση και οι φαρμακευτικές και βιολογικές του αξίες.

Μεσσηνιακά κρασιά

Η αμπελουργία, η παραγωγή κρασιών και η οινοποσία είναι διαδεδομένες στην περιοχή από την αρχαιότητα. Σήμερα, το μεράκι των αμπελουργών, η τεχνογνωσία και οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής έχουν ως αποτέλεσμα να παράγονται εξαιρετικής ποιότητας κρασιά.

Σύκα

Τα ξερά σύκα είναι μια από τις πιο ονομαστές φυσικές γευστικές απολαύσεις, που είναι απόλυτα ταυτισμένη με την περιοχή. Εύγεστο, θρεπτικό και υγιεινό, το ξερό σύκο είναι ένας καρπός φυσικά αποξηραμένος στον ήλιο, χωρίς κανένα απολύτως χημικό πρόσθετο. Είναι μια πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό, περιζήτητη και αναντικατάστατη λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο αλλά και σε φυτικές ίνες. (πηγή:http://discover-messinia.blogspot.gr/p/blog-page_10.html).

Σταφίδα

Η σταφίδα, ένα από τα βασικότερα μεσσηνιακά προϊόντα, υπήρξε για χρόνια κινητήρια δύναμη της οικονομίας της. Η επιθυμία να μπορεί να καταναλώνεται όλο τον χρόνο, οδηγεί εδώ και αιώνες στη φυσική αποξήρανσή της, κάτω από τον καυτό μεσσηνιακό ήλιο και, μετά από μια σχολαστική διαδικασία διαλογής, στη συσκευασία της με σύγχρονα μηχανήματα έτσι ώστε να φθάσει στον καταναλωτή με το άρωμα και τη γεύση του φρέσκου σταφυλιού. Εκτός, όμως, από την απολαυστική γεύση, η σταφίδα, όπως και να καταναλώνεται, σκέτη ή σε γλυκίσματα, είναι πλούσια πηγή ιχνοστοιχείων, μεταλλικών αλάτων και βιταμινών. (πηγή:http://discover-messinia.blogspot.gr/p/blog-page_10.html).

Αρωματικά φυτά και βότανα

Ο Ταϋγετος είναι ένα από τα πλουσιότερα οικοσυστήματα της Ευρώπης. Ένας μεγάλος αριθμός ενδημικών φυτών και βοτάνων, όπως βάλσαμο, τσάι του βουνού, ρίγανη, δίκταμο, μελισσόχορτο και άλλα μπορεί να συναντήσει ο επισκέπτης σε πολλά χωριά της περιοχής.

Παστέλι

Το παστέλι είναι γλύκισμα τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλλιο, μαγνήσιο, σίδηρο. Καταπολεμά την χολυστερίνη, την εξάντληση, την αϋπνία και θεωρείται εξαιρετικό αφροδισιακό ήδη από την εποχή του Ηρόδοτου! Φημισμένο, παραδοσιακό προϊόν του Ζευγολατιού Μεσσηνίας και επί δεκαετίες αγαπημένο γλύκισμα των περαστικών από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της μικρής μεσσηνιακής πόλης.

Ξύδι Βαλσάμικο

Το φημισμένο μεσσηνιακό βαλσαμικό ξύδι παράγεται από μούστο (πετιμέζι), το οποίο αφήνεται να ωριμάσει σε ξύλινα βαρέλια όπως το κρασί. Είναι πραγματικά εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης.

Η δική μας παραγωγή… Στο αγρόκτημά μας παράγουμε λάδι, κρασί, ενώ καλλιεργούμε λαχανικά και οπωροκηπευτικά. Μπορείτε να δοκιμάσετε τις ελιές Καλαμών που συλλέγουμε με προσοχή κάθε χρόνο αλλά και τοπικά εδέσματα όπως οι χυλοπίτες, ο τραχανάς, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και λαδοκούλουρα, όλα με αγνά υλικά και σεβασμό στο περιβάλλον. Δε χρησιμοποιούμε πουθενά χημικά, λιπάσματα ή άλλα βελτιωτικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μένει αναλλοίωτη η γεύση των προϊόντων μας. Το ίδιο ισχύει και με το γάλα, το τυρί, το κρέας και τα αυγά που παράγονται στο αγρόκτημα μας.

finikounda accomodation